Onderhoud gazon


Bij tuinstyling Hamersma is het gras altijd groener.

Tuinstyling Hamersma weten wij wat er bij komt kijken als het gras groener moet zijn dan de buren. Als allround hoveniersbedrijf hebben wij de kennis en de specialisten en moderne machines in huis om jouw gazon eruit te laten zien als een biljartlaken. Maaien, bijmaaien, bemesten , afvoeren van gras, verticuteren, beluchten of beregenen Tuinstyling Hamersma kan u volledig ontzorgen als het om groen gras gaat. Meer weten ? Klik hier voor een offerte.

Onderhoudsschema voor een groen gazon.

JANUARI – FEBRUARI – MAART

Loop in deze maanden niet te veel over je grasmat. Gras kan vooral in een vorstperiode door betreding breken, voorkom dit. In deze periode kunnen we door een bodemtest een analyse maken van de Ph van het gras. Aan de hand van deze bodemtest kunnen we vast stellen of kalk strooien is gewenst. Kalk is de verbinder en zorgt dat de aanwezige voedingstoffen worden opgenomen. Als het warmer +12 graden wordt kan er worden gestart met maaien. Het bij steken van de grasranden en indien nodig verticuteren. Doe dit niet te vroeg. Als je het te vroeg doet kan het gras onnodig beschadigen en heeft mos weer meer kans. Eind maart begin je met het bemesten van het gazon. Doe dit met een volledig organische meststof met een hoge stikstof waarde. Stikstof zorgt ervoor dat het snel groen wordt. Organisch is volledig opneembaar voor de plant en tast in tegenstelling tot chemische meststof het bodem leven niet aan.

APRIL – MEI – JUNI

Dit zijn de groeimaanden! Nu is consequent onderhoud gazon belangrijk voor een groen gazon. Maai 2x per week en maai niet te kort. Als je het gras opvangt kun je iets minder vaak maaien maar minimaal 1x per week. Als je het gras wilt laten liggen is 2x per week noodzakelijk en dan alleen bij droog weer. Bij nat en lang gras gaat het klonteren en blijven plakken liggen. Op deze plaatsen verstikt het gras en krijgt mos meer kan. Rond half juni tijdens een regenbui mest je voor de 2e keer dit jaar. Wij kiezen dan weer voor een organische bemesting met een hoog stikstof gehalte.

JULI-AUGUSTUS-SEPTEMBER

De zomer maanden. Bij droogte maaien wij iets hoger en indien nodig wordt het gazon besproeid. Doe dit vooral in de avonduren. Dan verdampt het minder en heeft het gras de hele nacht om het vocht op te nemen. In september kunnen eventuele gaten worden opgevuld en op nieuw in gezaaid. September is de beste zaaimaand voor gazons. Omdat er dan voldoende warmte in de grond zit,voldoen daglicht en het is niet meer extreem warm.

OKTOBER-NOVEMBER-DECEMBER

Wij bereiden het gazon voor op de winter. In de winter groeit het gras minimaal maar we willen wel dat de grasmat dicht blijft. Daarom strooien wij in oktober een organische meststof met een laag stikstof gehalte maar met magnesium. Als we te veel stikstof strooien in het najaar gaat het gras extra groeien en har het niet af voor de winter. Met als gevolg een zwakke plant die snel kapot vriest. Magnesium zorgt voor het stimuleren van de wortels. Hierdoor ontstaat een dichte grasmat waar mos geen vat op krijgt.

Geen groene vingers ?

Bezit je geen groene vingers, heb je te weinig tijd, of is het oppervlakte je te groot? Tuinstyling Hamersma onderhoud gazons voor particulieren, bedrijven, zorginstellingen, gemeenten en provincie . Volgens een vooraf geïnventariseerd gazononderhoudsplan maaien, bemesten, en verticuteren de tuinprofessionals van Tuinstyling Hamersma elk gazon, speelveld of sportveld. Klik hier voor een offerte