Onderhoud haag


Er zijn heel veel soorten planten waar van een haag kan worden gesnoeid. Maar welk onderhoud heeft welke haag nodig? Tuinstyling Hamersma heeft de vakmensen in huis die elke haag professioneel kunnen knippen, scheren, en bemesten, maar ook het afval meenemen en alles weer keurig netjes achterlaten.

Klik hier voor een offerte voor onderhoud haag!

Onderhoud buxus haag

Een buxus haag is lastig om goed strak te houden en vooral ook om hem groen te houden. Een buxus snoei je dan ook altijd een beetje taps. Dit voorkomt dat de onderkant van de buxus kaal wordt. Een buxus snoei je minimaal 2x per jaar. 1x in juni en 1x in september. Knip niet in de felle zon dan kan er verbranding ontstaan. Knip ook altijd met scherp gereedschap. Niet alleen werkt dat sneller maar ook de wond aan de plant is scherp en zal sneller helen. Echt strak uit de hand knippen is vakwerk. De vakmannen van Tuinstyling Hamersma hebben het juiste gereedschap en kunnen je haag snel en vakkundig knippen.

Klik hier voor offerte snoeien buxus haag.

Last van ziekten en plagen in Buxus haag?

In de afgelopen natte zomers is de buxus vatbaar gebleken voor schimmelziekten. Goede grond, goede ontwatering, en de juiste bemesting, helpen schimmelziekten te voorkomen. Mocht de buxus toch ziek zijn dan adviseren wij je graag wat de alternatieven zijn. Een ziek buxus herken je aan:
⦁ Bruine bladeren in de buxus
⦁ Gele bladeren in de buxus
⦁ Verdorde bladeren in de buxus
⦁ Zwarte vlekken op blad van buxus
⦁ Aangevreten blad van buxus
⦁ Gele rand om blad van buxus.

Onderhoud beuken haag

Een beuken haag knip je 2x per jaar. In juni en september. Een beuken haag knip je boven iets smaller dan onder. Dit voorkomt dat de beukenhaag van onderen kaal wordt. Het kan voorkomen dat door tijd gebrek een beuken haag jaren niet is gesnoeid. De haag kan ook na jaren nog terug geknipt worden. Maar niet teveel in 1 keer. Dan kan de planten verbranden en kan de haag dood gaan.

Ziekten en plagen beukenhaag.

Een beuken haag kan in de zomermaanden veel last hebben van luis. Door regel matig te snoeien en het afval direct op te ruimen zorg je er voor dat je minder last hebt van luis. Spuiten tegen luis kan, maar voorkomen is beter. Omdat beuken dicht op elkaar geplant staan is regelmatig bemesten belangrijk. 1x per jaar in het voorjaar een langzaam vrijkomende meststof strooien zorgt voor een heel seizoen optimale groei van de beukenhaag.

Klik hier voor een offerte onderhoud beukenhaag.

Onderhoud Taxus haag

Een taxus haag knip je 2x per jaar. In juni en in september. Zorg bij de taxus dat de bovenkant ook iets smaller geknipt wordt dan de onderkant. Knip met scherp gereedschap. Een oude taxus kun je helemaal terug snoeien omdat een taxus weer uitbot op het oude hout. Zorg wel voor voldoende bemesting. Het duurt minimaal 2 tot 3 jaar voordat de taxus weer helemaal is dicht gegroeid.

Klik hier voor een offerte onderhoud Taxus haag.

Taxus is giftig! Maar ook een medicijn.

Zowel de naalden als de zaadjes bevatten een gif dat voor mensen, maar ook vooral voor paarden en dieren dodelijk kan zijn. De bessen zijn eetbaar maar slik niet het zaadje door. Vogels eten de bessen wel maar door hun uitwerpselen komt het zaadje weer op de grond en kiemt er nieuwe taxus. Het snoeisel van taxus wordt gebruikt in de bestrijding tegen kanker. Wij verzamelen taxus knipafval en zorgen dat het bij de verwerker komt die er weer een medicijn van maakt.

Taxus kever!

Is het blad van de taxus aan gevreten? Dan heb je waarschijnlijk last van de taxuskever. De larve van de taxuskever vreet aan de voet van de plant de bast weg en de plant gaat dood. Taxus kever is te bestrijden met aaltjes.

Bemesten en de grond van de Taxus haag!

Taxus stelt hoge eisen aan de grond. Taxus kan slecht tegen water. Zorg dus voor een goede ontwatering. Maar zorg ook voor een voedzame water doorlatende grond. Strooi in januari kalk dit zorgt ervoor dat de taxus mooi groen blijft. In maart bemesten met een langzaam werkende meststof zorgt een heel groeiseizoen lang voor een mooie donkergroene sterke taxushaag.

Onderhoud Laurierhaag

Een laurierhaag is een mooie snelgroeiende afscheiding. Alleen door het snelle groeien is er ook meer snoeiwerk. Een laurierhaag snoei je dan ook elk jaar flink terug. Omdat een laurierhaag een breed blad heeft kun je hem niet scheren. Als je hem scheert knip je alle bladeren doormidden. Je krijgt dan allemaal lelijke bladeren die vervolgens zullen afvallen. Een laurier heg knip je dus en minimaal 2x per jaar in juni en september.

Klik hier voor offerte onderhoud laurierhaag?

Bemesten en de grond van de Laurierhaag

De laurier haag heeft het liefst een waterdoorlatende voedzame grond. Liefst in de volle zon of half schaduw. Wij passen bodemverbetering toe om te zorgen dat de wortels van de laurier sneller kiemwortels maken en daardoor sneller aanslaan.

Ziekten en plagen in de laurierhaag

Bruine gele randen duidt op vorstschade. Knip deze takken flink terug de plant zal opnieuw uitlopen. Schildluis komt vaak voor bij laurierhagen. Dit ronde bruine plaatjes die zich aan de onderkant van het blad vormen. Bestrijding hiervan is meestal niet nodig. Bladluis komt ook voor. De afscheiding van bladluis is plakkerig. Bij vochtig weer kan meeldauw hierop vastplakken en dan wordt het blad zwart. Je kunt dit verwijderen door met groen zeep het schoon te maken. Spuiten kan ook maar voorkomen is beter. En dat doe door regelmatige te mesten en te snoeien. Bladvlooien, hierbij krult het blad om en wordt het vervolgens geel. De bladeren moeten worden opgeruimd.

Onderhoud coniferen haag

Een coniferen haag is de verzamelnaam van vele soorten haagconiferen. De belangrijkste soorten is de Thuja haag. Veel gehoorde klacht is dat ze zo snel breed worden. Dit kun je voorkomen door de haag elk jaar 2x te snoeien en dan vooral in juni flink terug te snoeien. Een coniferenhaag kun je prima scheren. Een strak geknipte of geschoren coniferen haag is een voordelige en altijd groene afscheiding.

Bemesten en de grond van coniferen haag.

Een thuja of coniferen haag stelt weinig eisen. Waterdoorlatend is belangrijk en niet te veel op de wind en in de volle zon of halfschaduw is prima. Bemesten is eigenlijk niet nodig. Als de grond goed is dat de coniferen haag prima groeien. Tuinstyling Hamersma knipt heel veel coniferen hagen voor opdrachtgevers. Dit omdat we beschikken over de juiste gereedschappen en vakbekwaam personeel die snel en efficiënt elke conifeer strak voor je kan knippen, maar ook alles netjes opruimt en afvoert.

Klik hier voor offerte onderhoud coniferen haag?

Ziekten en plagen coniferen haag

Coniferen haag heeft doorgaans weinig last van ziekten en plagen. Alleen takluis wil nog wel eens een bruin verkleuring geven. Het zijn piepkleine luizen en hebben een grijsbruine kleur. Ze zijn vooral in het voorjaar actief en voeden zich met het sap van het bladgroen. In een later stadium zetten ze zwarte uitwerpselen af op de bladschubben van de conifeer. Oudere coniferen hagen zijn vatbaar voor takluis. De bestrijding kan door bespuiting of door schoonspuiten met veel water. Je kunt de haag niet verder terug snoeien. Een zware aantasting leidt vaak tot het rooien van de haag.