Onderhoud vijvers


Een heldere vijver bereik je met goed vijveronderhoud.

Een vaak gehoorde klacht van vijvers is dat het zoveel gedoe is, en veel tijd vergt. De stelling van Tuinstyling Hamersma is dat een vijver niet meer onderhoud nodig heeft dan een border met vaste planten. Hieronder kun je lezen wat er zoal moet gebeuren. Is dat je teveel gedoe, of heb je te weinig tijd en laat je het liever over aan de specialist? Klik dan hier voor een offerte voor vijveronderhoud.

Voorjaar

In het voorjaar is het vijveronderhoud gericht op de planten en het voorkomen van algen. Vijverplanten moeten worden gecontroleerd, bijgesnoeid, verjongd of bij geplant worden. Maar ook letten wij op de water kwaliteit en kijken wij naar de aanwezigheid van algen. Als alle filters goed werken en er goed biologisch evenwicht is in de vijver. Dan krijgen algen geen kans.

Zomer

In de zomer is er weinig vijveronderhoud nodig. Net als bij een bloemenborder is het een kwestie van een beetje bijhouden. Pompen en andere apparatuur kunnen worden gecontroleerd, en filters moeten af en toe worden gereinigd. Sterk groeiende zuurstof planten als waterpest en fonteinkruid moeten worden bij gesnoeid. Als er draadalg ontstaat moet dit wel regelmatig worden verwijder. Anders kan het gaan verslijmen met de waterplanten, waardoor deze niet meer assimileren en afsterven. Draadalg komt overigens alleen maar voor in gezonde vijvers, maar lastig is het wel.

Herfst/najaar

Het belangrijkste vijveronderhoud vindt plaats in het najaar. Om verzuring in de wintermaanden en algengroei in het voorjaar te voorkomen moet de vijver worden schoongemaakt en schoongehouden. Voornamelijk bodem slib en afgestorven plantendelen moeten worden verwijderd. Zorg er ook voor dat er geen blad meer in de vijver kan waaien. Deze bladeren gaan rotten en dit vraagt extra zuurstof wat niet ten goede komt aan de vissen of beplanting.

Winter

In de winter is de vijver in rust en moet de vijver ook met rust worden gelaten. De plantengroei ligt stil en de vissen verkeren in de winterslaap. Het belangrijkste vijveronderhoud in de winter is om de vijver deels ijsvrij te houden om vorstschade te voor komen.

Professioneel vijveronderhoud.

Bij Tuinstyling Hamersma is vijveronderhoud in vertrouwde handen. Volgens een vooraf geïnventariseerd vijver onderhoudsplan voeren vijverspecialisten periodiek het vijver onderhoud uit aan vijvers, koivijvers, zwemvijvers, filters, en beeklopen. Weten wat het kost? Klik hier voor een offerte op maat.