Tuinen winterklaar maken!


www.difnews.ru_natureWall-48.jpgGoed tuinonderhoud is geen kostenpost maar een investering.Immers wanneer tuinonderhoud goed wordt uitgevoerd blijft de tuin in topconditie en voorkomt u grootschalige renovatie van uw tuin.
Oktober en november is de periode wanneer we de tuin winterklaar kunnen maken.
Wat moet er zoal gebeuren.
1: Het afknippen van uitgebloeide bloemen. Veel bloeiende vaste planten zijn aan het afsterven. Wanneer we de uitgebloeide bloemen wegknippen laten we indien aanwezig blad zitten. Dit dient ter bescherming tegen vorst en voorkomt dat uw vaste planten gaan invriezen.
2: Scheuren van vaste planten. Vaste planten die te breed zijn geworden of die verouderd zijn kunnen we scheuren. Als wij planten scheuren gooien we de oude delen van de plant weg en het jonge deel wordt opnieuw geplant. Hierdoor houdt u altijd een frisse jonge vaste planten border3: Gazon. Het gras zal door blijven groeien als de temperatuur boven de 6 graden blijft. Wij maaien het gras nu niet meer heel kort. Soms kan het zijn dat er een vilt laag is ontstaan we kunnen mits het niet te koud is nogmaals verticuteren. Daarnaast strooien wij het gazon af met een speciale winter meststof. Deze meststof bevat extra mineralen wat er voor zorgt dat de wortel sterker wordt. Doordat de wortel sterker wordt is uw gazon vitaler en voorkomt het mos vorming. Alle grasranden worden afgestoken en afgevoerd om ingroei in de winter te voorkomen.
4:Coniferen kunnen nu verplant worden. Als de coniferen al een aantal jaren hebben gegroeid steken wij voor het planten de wortels door. De conifeer maakt dan opnieuw haarwortels en geeft de conifeer meer kans op overleven na het verplanten.
5: Bladverliezende bomen en struiken kunnen pas worden verplant als het blad eraf gevallen is. Dit is meestal zo rond eind November. Ook hiervoor geldt dat wanneer de plant al langer op de zelfde plaats heeft gegroeid de wortels reeds in eind september moeten worden gestoken om haarwortels te ontwikkelen die het verplanten meer succes geeft.
6: Blad houdende beuken hagen kan men pas aanplanten als het blad echt bruin is. Als dit eerder gedaan wordt kan het groene blad gaan broeien en dit kan leiden tot afsterven van takken. Wij planten beukenheggen eigenlijk nooit voor eind november.
7: Snoeien van bomen er zijn een aantal boomsoorten die beslist voor januari moeten worden gesnoeid. Dat zijn berkenbom20131809_druif-74202_441x269en, notenboom, druiven en esdoorns. Worden deze bomen nog in januari gesnoeid dan is de sapstroom inmiddels weer op gang en kan het gebeuren dat de boom of struik doodbloed.
8: Rozen deze zijn er in verschillende types. Heesterrozen, theerozen, botanische rozen, Elke roos heeft zijn specifieke snoeiwijze. De algemene regel is knip na de bloei tot plm 40 cm boven de grond af. Snoei nog niet in detail dit doen we wanneer de nachtvorsten zijn geweest. Wel ruimen we alle blad op. De bladeren kunnen ziektes en schimmels bevatten. Als het wordt opgeruimd kan in voorjaar weer fris en schoon worden gestart.
9: Bloembollen planten. Rond deze tijd is het uitstekend geschikt om voorjaars bloembollen te planten. Denk aan crocussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Ook minder voor de hand liggende bloembollen zoals de Allium (sierui) of Eremurus (Naald van Cleopatra) kunnen geplant worden. Nu investeren is in het voorjaar genieten van de eerste vroege bloemen pracht. Wij planten het liefst in grote groepen. Dit geeft het meest grote effect.
Vijver Het winterklaar maken van de vijver vraagt om wat extra vakmanschap. Naast dat ingevallen blad moet worden verwijderd, moeten ook de water planten worden afgeknipt. Dit voorkomt rotting in het water wat weer extra zuurstof vraagt. En deze zuurstof komt dan niet ter beschikking van onze vissen en bio organismen. Ook is het verstandig uw pomp of andere installaties vorstvrij op te slaan.
10 Maken van nieuwe plannen. De winter periode is bij uitstek geschikt om nieuwe plannen voor uw tuin te maken. Nu de dagen korter worden en we meer in huis dan buitenshuis zijn kunnen we ons oriënteren middels boeken of internet. Het kan een geheel nieuwe tuin zijn maar ook delen als een nieuw terras lounge hoek of vijver maar ook alleen een stuk beplanting. Wij denken graag met u mee en kunnen u adviseren in de juiste keuze.
tuintips_september-538x240