Welk type boerderijtuin?


Een boerderijtuin heeft een sterke verbinding met zijn omgeving. Het type boerderij, geeft ook vaak aan waarvoor de boerderij van oorsprong is voor gebruikt. Een Groninger graanboer had duidelijk andere behoeftes als de kleine veeboer uit de Friese wouden. Woonden de Groninger heren boeren vaak op een ruim perceel met de zgn. slingertuinen. Bij de Friese kneuter boer was vaak niet meer dan een boomwal met geriefhout en zandpaden. Ook de grondsoort was bepalend. De vruchtbare kleigrond bracht doorgaans rijkere en grotere boeren dan de boeren op de arme zandgronden.

Hoe ziet de hedendaagse boerderijtuin eruit?

De hedendaagse boerderijtuin is opgebouwd uit een weelderige bloementuin dicht bij de woning . Overlopend in een landschappelijke tuin verder van de woning af. Vaak ook is het landelijke uitzicht bepalend voor de indeling van de tuin. Het gebruik van harde materialen wordt tot een minimum beperkt, en waar mogelijk opgelost met beplanting. Zo zal er in plaats van een schutting vaker een haag worden aangeplant. En zal een zitkuil vaker met een natuurlijk talud verlopen dan met strakke tuinmuren.

Oude Bomen in de boerderijtuin

Bij oudere boerderijtuinen worden tijdens een renovatie bestaande oude bomen vaak gespaard. Zij geven de tuin vaak het bijzondere karakter. Vooral oude fruitbomen kunnen met hun knoestige takken de sfeer maken die met een jonge boom niet te realiseren is.

Beplanting voor de boerderijtuin

In de boerderijtuin zorgen beplantingen als hortensia ,phlox, hosta, rozen, pioenroos en de boerejasmijn voor de landelijke sfeer. Maar ook bollen als crocussen, narcissen en eventueel stinzenplanten geven de boerijtuin zijn aparte sfeer. Daarnaast zijn er nog de gebruiksplanten als kruiden, groenten en de fruit bomen en struiken.

Inrichting van een boerderijtuin

De inrichting van een boerderijtuin lijkt eenvoudig , omdat de inrichting grof en eenvoudig mag zijn. Maar door juist het weglaten van overtollige zaken, en het kiezen van de juiste materialen en plant keuze maakt dat de juiste sfeer wordt geraakt.

Bestrating voor een boerderijtuin

In een boerderijtuin wordt vaak gewerkt met een combinatie van bestratingmateriaal. Wordt voor de oprit vaker gebruik gemaakt van grind op grindplaten. Paden worden vaak gemaakt van waalformaat of dikformaat gebakken klinkers. Deze gebakken klinkers geven hebben een authentieke uitstraling en naarmate ze meer slijten worden ze alleen maar mooier. De terrassen worden vaak voorzien van grote tegels in combinatie gebakken klinkers.