Wat is een landelijke tuin?


Een landelijk tuin is een tuin die rust en sfeer uitstraalt, past bij de woning en naadloos overgaat in het landschap met een blijvend vrij uitzicht. In een landelijke tuin zijn maat en vorm van een heel andere orde en grootte dan in een kleine stadstuin. In een stadstuin is elk detail belangrijk, in de landschappelijke tuin telt vooral het geheel. De vorm, structuur en de massa vormen samen een eenheid

Een terras in een landelijke tuin

In een landelijke tuin is het gebruik van een terras anders dan in een kleine tuin. Ook de maat van het terras is vaak groter. Maar hoe zorg je dat je ook in een landelijke tuin nog een gezellig terras hebt? Anders dan in stadstuinen hebben landschappelijke terrassen meer last van wind. Zorg dus voor een plek uit de wind of zorg voor een goede windkering. Dit kan een beukenhaag of Taxus haag zijn maar ook een tuinmuur of een heesterborder. Om toch ook uitzicht te houden kan het een oplossing zijn om je terras in een zitkuil te plaatsen. Het voordeel is dat je vanuit je woonkamer over het terras heen kijkt, maar in de zitkuil toch uit de wind zit. Ook op zoek naar je ideale terras in een landelijke tuin? Wij maken graag een afspraak. En laat je verrassen door onze ideeën.

Hoe maak ik sfeer in een landelijke tuin?

In een landelijke tuin die vaak groter is dan een stadstuin wil het soms wel een beetje “ongezellig”zijn. Door gebruik van grote vlakken is soms de menselijke maat zoek. Dit kan eenvoudig opgelost worden door het gebruik van bomen. Bomen in een landelijke tuin geven een dak aan een ruimte en zorgen voor bescherming. Maar ook structuren van beukenhaag en taxushaag in combinatie met vaste plantenborders, delen een ruimte zo in dat er sfeer ontstaat welke past bij de omgeving de woning maar vooral ook de gebruikers.

Welke beplanting is geschikt voor een landelijke tuin?

Voor de landelijke tuin geldt dat de beplanting een bepaalde massa moet hebben om op te vallen. Wanneer er bijvoorbeeld een border wordt gemaakt van allerlei soorten in kleine aantallen wordt het al snel rommelig en mist het zijn uitwerking. In de landelijke tuin maken we gebruik van grote groepen beplanting die in lagen worden aangebracht. Een bodembedekkende laag van siergrassen als Carex , Luzula of Pennisetum .In combinatie met een tussenlaag van Boere Hortensia of Hydrangea strong Annabel. Voor de bovenlaag wordt veelal een boomsoort gekozen als Alnus, Acer, Pyrus of zelfs Amelanchier het krentenboompje die door zijn openkroon veel licht doorlaat. De beplanting is een essentieel onderdeel van de landelijke tuin. Niet alleen is massa belangrijk maar ook het onderhoud. Bel ons 0512 361437 En wij vertellen je graag over de juiste plant op de juiste plaats.

Meer weten over de landelijke tuin?

Door onze jaren lange ervaring kunnen wij je alles vertellen wat je wilt weten over je eigen landelijke tuin. Tuinstyling Hamersma ontwerpt niet alleen maar zorgt ook voor de hele aanleg en zorgt zelfs voor het onderhoud. Maar wil je alleen een ontwerp en wil je zelf de aanleg en het onderhoud doen? Ook dat is mogelijk. Maak een afspraak wij helpen je graag.