Tuinstyling Hamersma ontwerp de mooiste vijvers.


Het ontwerp.

Een goed ontworpen vijver, die past in de omgeving is een aanwinst voor iedere tuin. Vooraf goed nadenken wat je wensen zijn voorkomt teleurstelling achteraf. Veel ontwerp fouten kunnen na realisatie vaak moeilijk worden hersteld. Tuinstyling Hamersma heeft meer dan 30 jaar ervaring in het ontwerpen en realiseren van vijvers, beeklopen, zwemvijvers en koivijvers en helpt u graag bij het ontwerp van uw droom vijver. Klik hier voor een afspraak.

Welke soorten vijvers zijn er?

Naast visvijvers, beplantingvijvers, spiegelvijvers, zwemvijvers zijn er strakke – , ronde, en natuurlijke vijvers. Elke vijver heeft zijn specifieke eigenschappen. Het is dus goed om vooraf goed af te wegen welke vijver aan jou eisen voldoet.

Van welk materiaal maak je vijvers?

De meeste vijvers worden gemaakt van folie. Je hebt hierbij 2 hoofdgroepen de PVC folie en de Epdm Folie of rubberfolie. Pvc folie is voordeliger maar wordt na 10 jaar poreus en gaat lekken. Epdm folie is flexibel en gaat makkelijk 20-30 jaar mee. Daarnaast kun je Epdm goed lassen zodat een reparatie gemakkelijk te realiseren is. Naast folie vijvers zijn er nog betonvijvers en polyether vijvers.

Ligging van de vijver.

Om een mooie vijver te houden is zonlicht belangrijk. Als regel wordt minimaal 4 uur zon, maar beter is 6 uur zon. In de volle zon kan maar hoe kleiner de vijver hoe sneller het water opwarmt en afkoelt. Een kleine vijver heeft dus meer schaduw nodig dan een grote vijver.

Wat is de juiste diepte van de vijver.

Dit hangt sterk af van wat voor type vijver het is en wat je met de vijver wilt. Wil je alleen een spiegelvijver dan is 30 cm diepte voldoende. Maar als je Koi- karpers wilt gaan houden is een minimale diepte van 150 cm nodig. Ook hierin adviseert Tuinstyling Hamersma je graag. Meer weten? Klik hier voor een afspraak.

Welke randafwerking is geschikt voor de vijver?

Ook hier is het ontwerp belangrijk. Wat je in ieder geval niet wilt zien is de folie. Deze dient mooi weggewerkt te zijn. De vijverrand kan afgewerkt met hardhout, beton, tegels, keien, of zelfs met gras. Voor de juiste afwerking van je vijver geeft Tuinstyling Hamersma graag advies.

Beplantingsplan voor de vijver.

Ook voor de vijver is het goed om vooraf een beplantingsplan te maken. Dan kan bij het construeren van de vijver rekening worden gehouden met de plantdiepte van de planten. Want een waterlelie moet dieper geplant dan de gele lis, en pijlkruid dieper dan munt. Maar ook zuurstofplanten zijn minstens zo belangrijk voor het biologisch evenwicht in de vijver. Een goed en evenwichtig beplantingsplan zorgt ervoor dat het water helder blijft zonder pompen of filters. Tuinstyling Hamersma maakt graag een passend vijver ontwerp. Afspraak maken?